Vladimiru Gvozdenu nagrada Laza Kostić

NOVI SAD, 28. februara 2012. (Beta) - Novosadski pisac Vladimir Gvozden dobitnik je književne nagrade "Laza Kostić" za delo "Srpska putopisna kultura", u izdanju Službenog glasnika, rekao je u utorak predsednik žirija Dušan Šaponja.

"Delo Vladimira Gvozdena od izuzetne je važnosti za proučavanje srpskih putopisa i nudi drugačiji pogled na taj književni žanr", rekao je Šaponja na konferenciji za novinare i najavio da će nagrada biti uručena 1. marta nakon otvaranja 18. Salona knjiga na Novosadskom sajmu.

Prema njegovim rečima, i ove godine sabrano je sve što je u Srbiji za proteklih godinu dana napisano u žanrovima kojima se Laza Kostić bavio, a u konkurenciji je ukupno bilo oko 120 književnih dela.

Nagradu za izdavački poduhvat dobio je Službeni glasnik za kolekciju "Srbija i komentari", a specijane nagrade izdavačka kuća "Paideja" za prva dva kola "Aristotelovih izabranih dela", "Evro Djunti" za prvi tom "Istorije srpske filozofije" i Zavod za kulturu vojvodjanskih Slovaka za knjigu "Slovaci u Srbiji sa aspekta kulture".

Urednik programa "Dani Laze Kostića" Djordje Pisarev rekao je da će na ovogodišnjem Salonu knjiga biti prisutni svi ovogodišnji laureati najvažnijih književnih nagrada u Srbiji.

Pogledajte još