Američka energetska kompanija ulaže u Srbiju

BRISEL, 28. februara 2012. (Beta) - Predsednik američke kompanije Nju dženerejšn pauer (New generation power) Čirinijev Katurija najavio je investicije u projekte korišćenja obnovljivih izvora u Srbiji, saopštila je u utorak Elektroprivreda Srbije (EPS).

Kako se precizira u saopštenju, on je najavio da će ta energteska kompanija i konzorcijum firmi sa kojima saradjuje sa EPS-om 20. marta potpisati pismo o namerama za gradnju 1.430 megavata energetskih kapaciteta vrednih skoro četiri milijarde dolara.

"Reč je o projektima od 50 megavata korišćenja solarne energije, 200 megavata na biomasu, 50 megavata za korišćenje otpada, 450 megavata vetroenergije i 680 megavata velikih hidroprojekata", rekao je Katurija u Briselu na debati "Upoznajte Srbiju kao investicionu destinaciju".

Precizrao je da su u konzorcijumu firme sa kojima Nju dženerejšn pauer saradjuje, kao što su Iton, Džouns Lang Lasal, Martifer grupa, Tošiba, Orenco Hidropauer.

"U Beloj knjizi EPS-a pronašli smo potencijal za korišćenje obnovljivih izvora i ako Srbija želi da bude članica EU, a jasno je da želi, treba da se pripremi za 2020. godinu kada 20 odsto energije treba da bude 'zelena' energija", rekao je Katurija.

Pogledajte još