Kad je poremećaj menstrualnog ciklusa bolest?

Svaki izostatak ili problem, kako tvrde lekari, nije razlog za uzbunu, ali nije na odmet, naročito kada se problem ponavlja, na vreme se obratiti ginekologu.

Stres je, ako nije po sredi trudnoća, najčešći uzork izostanka menstruacije, a problem koji muči mnoge žene je i dijareja uoči ciklusa.

Krivac za predmenstrualnu dijareju je prostaglandin, hormon koji se otpušta u telu tokom menstruacije. Ovaj hormon izaziva kontrakcije zidova materice i creva. Savetuje sa da popijte jedan ili dva brufena dan ili dva dana pre ciklusa.

Izostanak menstruacije

Ako vam je ciklus izostao, to znači da niste imali ovulaciju tog meseca. Najverovatniji razlog za izostanak menstruacije je stres, koji može da se umeša u opuštanje hormona u telu koji utiču na ovulaciju. Obavezno posetite lekara ako ciklus izostaje duže vreme, posetite lekara. Policistični jajnici ili poremećaj rada štitaste žlezde takođe mogu da utiču na ovulaciju.

Jako krvarenje

Stručnjaci tvrde da jedna ili dve obilnije menstruacije tokom godine nisu problem, ali ako ovakvo stanje traje nekoliko meseci uzastopno obavezno posetite ginekologa. Najverovatnije se radi o endometriozi, miomima ili cistama. O čemu se radi proverava se ultrazvukom i analizama krvi.

Krvarenje između ciklusa

Lekari kažu da je skoro normalno da se ponekada veoma slabo krvari između dve menstruacije jedan dan. Preuranjena ovulacija jedan je on njajčešćih uzročnika ovog simptoma. Ipak, ako su krvarenja obilnija sa jakim grčevima možda imate policistične jajnike. Ove ciste često same od sebe prođu, ali ima slučajevima kada su potrebni lekovi ili operacija.

Pogledajte još