Za retke bolesti izdvojeno 130 miliona dinara

BEOGRAD, 28. februara 2012. (Beta) - Ministar zdravlja Srbije Zoran Stanković izjavio je u utorak da su prošle godine retke bolesti prvi put ušle u zakonodavstvo i da će iz budžeta za početak biti izdvojeno 130 miliona dinara.

Povodom Dana retkih bolesti, 29. februara, Stanković je u Institutu za zdravstvenu zaštitu majke i deteta "Dr Vukan Čupić" rekao da će Ministarstvo nastojati da obezbedi i sredstva za lekove koji su skupi, jer ih koristi mali broj stanovnika.

Stanković je naglasio da će Ministarstvo pomoći da bude sastavljen registar obolelih od retkih bolesti.

On je najavio da će predstavnici kineskog ministarstva zdravlja u prvoj polovini godine posetiti Srbiju kako bi bio rešen probleme dece obolele od Batenove bolesti i omogućili njihovo lečenje u Kini.

Ministar je pozvao roditelja dece obolele od retkih bolesti da njihovi predstavnici u sredu posete Ministarstvo zdravlja kako bi "u direktnom kontaktu rešili probleme" i naglasio da materijalne mogućnosti ne dozvoljavaju da se obezbede sve potrebe, ali da će "ispuniti veći deo tih potreba".

On je ponovio da dva miliona ljudi u Srbiji ne plaća doprinose i da zbog toga Fondu za zdravstveneo osiguranje nedostaje 840 miliona evra.

Pogledajte još