Lepi Sansi na aukciji u maju

ŽENEVA, 28. februara 2012. (Beta-AFP) - Dijamant of 35 karata koji je krasio krunu Marije de Mediči kada je krunisana za kraljicu Francuske 13. maja 1610, dan pred ubistvo kralja Anrija Četvrtog, biće ponudjen na prodaju 15. maja u Ženevi.

Cena belog dijamanta u obliku kruške, čiji je naziv "Lepi Sansi", procenjena je na sumu izmedju dva miliona i četiri miliona dolara. Dijamant je visok 2,3, a širok 1,9 centimetara. Dijamant je u Carigradu, današnjem Istanbulu, kupio Nikola de Arle, poznat i kao gospodar od Sansija (1546-1629). Veruje se da dijamant potiče iz oblasti Golkonda u centralnoj Indiji. Gospodar od Sansija je dijamant 1604. prodao Anriju Četvrtom, koji ga je poklonio svojoj supruzi Mariji de Mediči. De Arle je u svom posedu imao još jedan dijamant, poznat kao "Sansi" i "Veliki Sansi". Taj dijamant, koji se danas čuva u pariskom Luvru, ima 55,23 karata.

"Lepi Sansi" bio je najveći dijamant u kolekciji Marije de Mediči, koja je bila strasna ljubiteljka dragog kamenja. Dijamant je kasnije, pored ostalog, prošao kroz ruke Marije Stjuart i prvog pruskog kralja Fridriha Prvog. Na prodaju će ga u maju ponuditi Pruska kraljevska kuća, u saradnji sa aukcijom kućom Sotbi. "Lepi Sansi" je u poslednjih 40 godina samo četiri puta bio javno izložen, a poslednji put 2004. u Minhenu. Dijamant će pre aukcije obići svet i biće izložen u Hongkongu, Njujorku, Rimu, Parizu, Londonu i Cirihu.

Pogledajte još