Vlasnici malih preduzeća nemaju jasan plan

BEOGRAD, 29. februara 2012. (Beta) - Svega 8,3 odsto vlasnika malih i srednjih preduzeća u Srbiji ima jasan plan kako će njihove firme funkcionisati kada se osnivači povuku sa rukovodećih mesta, pokazalo je istraživanje koje je od novembra do januara sprovela agencija "Hendal" u saradnji sa Centrom za razvoj porodičnih kompanija ASEE.

Istraživanje, kojim je obuhvaćeno 400 malih i srednjih porodičnih preduzeća u Srbiji pokazalo je da čak 73 vlasnika i ne razmišlja o tome kako će izgledati njihove firme u budućnosti, navodi se u saopštenju Centra ASEE.

Na pitanje o budućnosti vlasnika i njihovih naslednika, svega 15,6 ispitanika ima jasnu sliku i plan šta će raditi jednog dana kada prepuste rukovodeće mesto, dok nešto više od 60 odsto i ne razmišlja o tome.

O situaciji da li će, kada i kako njihovi naslednici zameniti prvu generaciju, razmišlja skoro polovina ispitanika, ali jasan plan ima samo njih 18,4 odsto.

Konsultant ASEE Centra Boris Vukić ocenio je da su takvi rezultati istraživanja očekivani i da se opravdanja za to mogu pronaći u nestabilnom ekonomskom okruženju i višegodišnjoj krizi.

Pogledajte još