Muzej u Aušvicu traži natrag pozajmljeni eksponat

VARSSAVA, 29. februara 2012. (Beta) - Državni muzej u bivšem nacističkom koncentracionom logoru Aušvic u Poljskoj zapretio je prekidom saradnje sa Muzejom holokausta u Vašingtonu.

Razlog je što američki muzej nije vratio u Aušvic važan eksponat - jednu logorašku baraku, iako je rok na koji je pozajmljena istekao još pre dve godine.

Poljski Državni muzej u Aušvicu insistira da se ta baraka vrati iako je Muzej holokausta u Vašingtonu objasnio da je bio uveren da neće morati da vraća baš baraku čija su demontaža i prevoz natrag u domovinu izuzetno komplikovani.

"Ljudi u SAD koji su preživeli holokaust vrše pritisak na Muzej holokausta da baraku njemu ostave", kazao je poljskim medijima direktor zbirki u vašingtonskom muzeju Jacek Novakovski.

Muzej holokausta u Vašingtonu je poljskoj agenciji PAP kao razlog odbijanja da baraku vrati naveo komplikovan prevoz i rizik da ona bude oštećena tokom transporta, ali je poljski Muzej u Aušvicu zapretio da će prekinuti saradnju sa Vašingtonom.

"Predmeti koji su vezani za holokaust nikada neće biti stvar trgovine. Muzej koji drži do svog ugleda, vraća pozajmljene eksponate. To je osnova saradnje muzeja", kazao je direktor Muzeja u Aušvicu Pjotr Civinjski.

Pogledajte još