S.O.S. Spasite naše duše

"S.O.S. Spasite naše duše" je crnohumorna filmska komedija, koja predstavlja povratak našeg proslavljenog majstora za pravljenje bioskopskih hitova Slobodana Šijana.

Priča filma odvija se na dva plana. Jedan je univerzalni i obrađuje psihološku temu ljudske kompeticije u maloj grupi, potrebu za isticanjem i trijumfom, koja često, kao što to u životu biva, nije potkrepljena istinskim kvalitetima ličnosti pobednika, te je stvar u osnovi tragikomična.

(old_image) U pitanju je nagrada za najplemenitiji podvig godine i "odabrani" takmičari su smešteni u hotel "Jezero", negde na granici između Hrvatske i Srbije, da se pripreme za finalni čin i dočekaju odluku žirija. Vizija sveta odabrane sedmorice ima uske granice.

Čak i kada na scenu stupaju krupni društveni događaji i etnički sukobi u tom delu Balkana, takmičari zahtevaju da se završi započeto nadmetanje i da se odabere junak među junacima, iako je i sama ideja takmičenja, pod udarom aktuelne stvarnosti (pobuna lokalnog stanovništva protiv nove hrvatske vlasti), postala prošlost. Nesposobni su da pojme da se junaci brzo smenjuju i da postoji šira, paralelna stvarnost koju oni negiraju. 

(old_image)I kao što pojedinac u maloj grupi teži da se istakne po svaku cenu, tako i mala grupa ljudi insistira da do kraja odživi svoju egoističnu stvarnost. Dok oni uživaju u medijskom narcizmu, društvo žuri ka krupnijim promenama i nema više vremena za podvige prošlosti...

Pogledajte još