Veći PDV u Hrvatskoj

ZAGREB, 29. februara 2012. (Beta) - U Hrvatskoj će od četvrtka porez na dodatnu vrednost (PDV) porasti sa 23 na 25 odsto, što tu državu svrstava medju evropske države s najvišom opštom stopom PDV-a.

Povećanje PDV sasvim sigurno pratiće i novi talas poskupljenja, iako su iz Vlade pozvali trgovce da ne podižu cene.

Neki od njih su javno obećali da to neće činiti, bar ne u naredna tri meseca, ali se očekuje da će porasti cena goriva koja poslednjih meseci ionako beleži vrtoglavi rast zbog stanja na Bliskom istoku. Očekuje se da će poskupeti i komunalne usluge.

Ekonomski stručnjak Damir Novotni ne očekuje da će trgovci odmah posegnuti za povećanjem cena, posebno onih proizvoda koji beleže veliki pad potrošnje. On je za agenciju Beta rekao da će s druge strane najverovatnije porasti cene proizvoda koji imaju veliku potrošnju.

"Povećanje PDV ima psihološki efekat na potrošače i to negativan, tako da će se oni više okrenuti štednji što će uticati na potrošnju", rekao je Novotni koji je kritikovao vladu što se, umesto povećanja PDV, nije opredelila za veću štednju.

Izmenjenim Zakonom o PDV-u od 1. marta PDV raste s 23 na 25 odsto što je drugi porast PDV u poslednje dve i po godine. Predvidjeno je, medjutim, uvodjenje medjustopa od 10 odsto na dečju hranu, jestivo ulje i masti, beli šećer i na isporuke vode, a od 1. januara 2013. i na hranu, bezalkoholna pića, vina i piva u ugostiteljskim objektima.

Pogledajte još