Rat oko posmatrača na izborima

MOSKVA, 29. februara 2012. (Beta) - Kako se bliže predsednički izbori u Rusiji, zakazani za 4. mart, sve je žešći i verbalni rat vlasti i opozicije oko posmatrača na biračkim mestima.

Nakon parlamentarnih izbora, kada je opozicija optužila vlasti za falsifikovanje izbornih rezultata u korist Jedinstvene Rusije, pojavila se čitava vojska novih posmatrača, pa je teško izračunati koliko ih uopšte ima.

Liga birača samo je jedna od organizacija, koja se pojavila tokom masovnih protesta u Moskvi. Kao i nevladina organizacija za praćenje izbora Golos i neke druge, i Liga birača poziva gradjane da se priključe kontroli izbora, nudeći obuku, savete, čak i preko interneta, jer sumnjaju da bi i rezultati predsedničcih izbora mogli da budu falsifikovani.

Na decembarskim izborima partijski posmatrači su se neretko suočavali sa protivljenjem lokalnih izbornih komisija da ih puste na biračka mesta, ili im nisu davali kopije zapisnika.

Golos je tako na internet postavio video snimak koji traje 15 minuta (www.youtube.com/watch?feature=3Dplayer_embedded&v=3DC2qonbYRg1k#!) kojim se budućim posmatračima detaljno objašnjavaju njihova prava, izborni propisi i savetuje šta im je činiti do izbora, kao i samog 4. marta.

Predsednik Centralne izborne komisije (CIK) Vladimir Čurov ne isključuje mogućnost udaljavanja posmatrača sa biračkih mesta, zbog, kako je rekao njihove "slabe pripremljenosti" i moguće "dezorganizacije izbora".

Predstavnici Putinovog izbornog štaba, na sve optužbe opozicije da se priprema nova izborna kradja odgovaraju da su i samom Putinu sada potrebni pošteni izbori.

Pogledajte još