Antinikotinske pilule i nasilno ponašanje

Lek za odvikavanje od pušenja pod imenom šantiks (chantix) biće podvrgnut rigoroznoj istrazi američke Administracije za kontrolu hrane i lekova (FDA), jer su se pojavili izveštaji koji povezuju njegovo korišćenje sa samoubilačkim, ali i nasilničkim ponašanjem korisnika.

Lek se na američkom tržištu nalazi 18 meseci.

Pažnju FDA, ali i javnosti, kako javlja Glas Amerike, privukao je slučaj Kartera Albrehta iz Dalasa u Teksasu, koji je ubijen prilikom pokušaja da provali u jednu kuću. Albrehtova porodica tvrdi da je u tim trenucima pokazivao znake do tada nezabeleženog besa i nasilništva, što su povezali s korišćenjem leka.

Autopsija je pokazala da je Albreht u toku lečenja konzumirao alkohol, a FDA tvrdi da slični faktori mogu objasniti izveštaje o nasilničkim ili samoubilačkim sklonostima drugih korisnika šantiksa.

Kao značajan dokaz u odbranu leka proizvođači navode činjenicu da su šantiks uzimali i pušači koji su ostavili duvan, uz ocenu da bi oslobađanje organizma od nikotina moglo pojačati simptome nekog do tada prikrivenog psihijatrijskog oboljenja.

Međutim, FDA je takođe primetila da su se neželjeni efekti leka pojavili kod korisnika koji nisu prestali da puše, kao i kod pacijenata kod kojih nije zabeleženo bilo kakvo psihičko oboljenje.

Šantiks, koga proizvodi farmaceutski gigant Pfizer, u maju je dobio je dozvolu za korišćenje u Velikoj Britaniji, a lek je preporučio Nacionalni institut za zdravlje. 

(FoNet)
DALAS, 2. septembar 2008.

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.