Industrijska proizvodnja u padu

BEOGRAD, 29. februara 2012. (Beta) - Industrijska proizvodnja u Srbiji u januaru ove godine bila je manja za 2,7 odsto nego u istom mesecu 2011, objavio je u sredu Republički zavod za statistiku (RSZ).

Kako se navodi u saopštenju, najveći uticaj na pad industrijske proizvodnje u januaru imali su pad proizvodnje osnovnih metala, prehrambenih proizvoda, osnovnih farmaceutskih proizvoda i preparata, duvanskih proizvoda, kao i motornih vozila i prikolica.

Po sektorima, najveći pad u prvom mesecu ove 2012. imala je preradjivacka industrija - 7,6 odsto, dok su najveći rast u odnosu na januar prošle godine zabeležili rudarstvo sa 10,9 odsto i snabdevanje strujom, gasom, parom i klimatizacija sa 6,2 odsto.

Navodi se da je po namenskim grupama u januaru 2012. godine došlo do pada u proizvodnji kapitalnih proizvoda za 18,8 odsto, netrajnih proizvoda za široku potrošnju za devet odsto, trajnih proizvoda za široku potrošnju za 8,4 odsto i intermedijarnih proizvoda, osim energije, za 3,2 odsto, dok je rast zabeležen u proizvodnji energije za 5,1 odsto.

Obim industrijske proizvodnje u januaru 2012. godine u odnosu na januar 2011. godine beleži pad u 17 oblasti koje učeštvuju u strukturi industrijske proizvodnje sa 58 procenata. Rast je zabeležen u 12 oblasti, navodi se u saopstenju RZS.

Pogledajte još