Tadiću dozvoljene ostavka i kandidatura

NOVI SAD, 29. februara 2012. (Beta) - Profesorica ustavnog prava Marijana Pajvančić izjavila je u sredu da, s pravne tačke gledišta, nema prepreka da predsednik Republike podnese ostavku na tu funkciju i da se potom ponovo kandiduje na novim predsedničkim izborima.

"Nema prepreke ni da se sadašnji predsednik Republike ponovo kandiduje i ako sada podnese ostavku, jer Ustav od kanidata jedino traži da ima aktivno biračko pravo, da može da bude biran najviše dva puta, da je državljanin Srbije, da je poslovno sposoban. Znači, svako onaj ko to ispunjava može da se kandiduje", kazala je Pajvančićeva agenciji Beta.

Prema njenim rečima, predsednik Republike ostavku na tu funkciju ne mora da pravda ničim, jer je ostavka uvek lični čin i onaj ko je podnosi ne mora da obrazlaže zašto to radi, jer ne postoji takva pravna obaveza.

Ona je dodala da bi u slučaju da predsednik Republike podnese ostavku, njegovu funkciju do izbora novog predsednika vršio predsednik Narodne Skupštine.

Marijana Pajvančić je objasnila da skupštini ne prestaje mandat datumom raspisivanja izbora, jer parlament formalno nije raspušten, već mu mandat traje do verifikacije mandata novih poslanika.

Navela je da prepreku za novu nominaciju predsednika Srbije Borisa Tadića na tu funkciju ne predstavlja ni Zakon o sprovodjenju Ustava, jer on daje mogućnost da se prvi mandat predsednika Republike, koji je sada u toku, računa kao nulti.

Pogledajte još