Tibetanska književnica sprečena da primi nagradu

PEKING, 1. marta 2012. (Beta-AP) - Tibetanska književnica poznata po otvorenom izražavanju o kineskoj represiji rekla je da su je kineske vlasti u četvrtak sprečile da prisustvuje dogadjaju u holandskoj ambasadi u Pekingu gde je trebalo da joj bude uručena nagrada.

Cering Voeser rekla je da su joj agenti bezbednosti u sredu poručili da joj neće dozvoliti da prisustvuje privatnom dogadjaju na kome je trebalo da joj bude uručena holandska nagrada fonda Princa Klausa za hrabro izražavanje o pravima Tibetanaca.

U onlajn čatu sa novinarima Asosijeted presa, Voeser je rekla da su ove nedelje u zgradu u kojoj živi smeštena četiri agenta bezbednosti od kojih mora da traži dozvolu za kretanje.

Zvaničnici joj nisu objasnili zbog čega joj je odlazak na dogadjaj zabranjen, niti zbog čega se agenti nalaze u njenoj zgradi. Kako pretpostavlja, jedan od razloga bi moglo biti godišnje zasedanje parlamenta u Pekingu, kada se u gradu povećava obezbedjenje.

Drugi bi mogao biti i što je mesec mart osetljivo doba za Tibet, rekla je Voeser. Nekoliko važnih godišnjica pada u taj mesec, medju kojima i neuspešne pobune protiv Kine zbog koje je dalaj lama morao da izbegne iz zemlje 1959.

Pogledajte još