Petoro uhapšeno zbog zločina u Medačkom džepu

ZAGREB, 1. marta 2012. (Beta) - Pet osoba je uhapšeno u četvrtak ujutro u vezi s ratnim zločinima u Medačkom džepu, objavila je Hrvatska radiotelevizija (HRT), pozivajući se na nezvanične i nepotvrdjene informacije.

Akcija hapšenja sprovedena je u Zagrebu, Gospiću, Bjelovaru i Selcu, a akciju su izvele interventne jedinice MUP-a Hrvatske.

HRT nezvanično saznaje da je petoro uhapšenih privedeno u sedište Kriminalističke policije u Heinzelovoj u Zagrebu.

Policija zvanično još nije potvrdila, ali ni demantovala akciju.

Bivši general Mirko Norac osudjen je na šest godina zatvora za ratni zločin nad srpskim civilima u Medačkom džepu 1993. godine.

Njemu se sudilo zajedno s generalom Rahimom Ademijem koji je oslobodjen jer je utvrdjeno da je na terenu bio još jedan komandant, admiral Davorin Domazet Lošo, izaslanik načelnika Glavnog štaba Janka Bobetka, od koga je primao zadatke.

Sud je ustanovio i da je Specijalnom policijom u akciji "Džep 93" zapovedao Željko Sačić koji je naredjenja primao isključivo od ratnog komandatna specijalne policije Mladena Markača, nepravosnažno osudjenog za ratni zločin tokom i posle akcije Oluja 1995.

Prema optužnici, na području Medačkog džepa od 9. septembra do 17. septembra 1993.,kada su se hrvatske snage povukle i područje predale UN-u, ubijena su 23 srpska civila i pet zarobljenih vojnika.

Mirko Norac, osudjen je na 15 godina zatvora zbog ratnog zločina nad civilima srpske nacionalnosti u Gospiću i Medačkom džepu, a pušten je iz zatvora krajem novembra prošle godine pošto je odslužio dve trećine zatvorske kazne.

Pogledajte još