Preispitati ograničavanje marži

BEOGRAD, 1. marta 2012. (Beta) - Predstavnici malih trgovinskih radnji predložili su u četvrtak da Vlada Srbije preispita uredbu o ograničavanju marži na osnovne životne namirnice, saopštila je Unija poslodavaca Srbije.

Mali trgovci su u razgovoru sa državnim sekretarom u Ministarstvu poljoprivrede i trgovine Vladimirom Matovićem istakli da 70 odsto njihove prodaje čine osnovne namirice i cigareta, pa su zbog ograničavanja marži imali gubitke u januaru i februaru, a veći broj radnji je zatvoren.

Vlada Srbije je 30. decembra, kako bi sprečila neopravdana poskupljenja, donela uredbu kojom je najviša ukupna stopa marže u prometu osnovnih životnih namirnica ograničena na 10 odsto. Ta uredba bi trebalo da se primenjuje šest meseci.

Predlog trgovaca je da bude smanjen broj artikala obuhvaćenih uredbom o oraničavanju marži, odnosno da budu izuzeti pasterizovano mleko, brašno tip-500, više vrsta ulja i šećera. Predloženo je i da se ne deli marža sa trgovcima na veliko na šećer i brašno, zato što proizvodjači te robe nemaju direktnu dostavu i nisu u mogućnosti da ostvare ni maržu od 10 odsto, nego je dele sa trgovačkim lancima.

Pogledajte još