Uhapšeno petoro zbog zločina u Medačkom džepu

ZAGREB, 1. marta 2012. (Beta) - Hrvatsko ministarstvo unutrašnjih poslova potvrdilo je u četvrtak da su uhapšena petorica bivših pripadnika hrvatske vojske koji su osumnjičeni za ratne zločine nad civilima i ratnim zarobljenicima u Medačkom džepu kod Gospića 1993. godine.

"Prvoosumnjičeni se tereti po komandnoj odgovornosti, a ostala četvorica po individualnoj odgovornosti za ratne zločine protiv civila i ratnih zarobljenika", rekla je agenciji Beta Marina Mandić iz službe za informisanje hrvatskog MUP-a.

Ona nije želela da otkrije imena uhapšenih, ali je navela da su dvojica uhapšena u Gospiću, a po jedan u Zagrebu, Bjelovaru i Selcu kod Crikvenice.

Svi uhapšeni se nalaze u policiji u Zagrebu, a posle kriminalističkog istraživanja biće privedeni u zagrebačko tužilaštvo koje vodi slučaj. Očekuje se da će to biti u petak.

Za ratni zločin u Medačkom džepu 1993. na šest godina zatvora osudjen je bivši general Mirko Norac.

Njemu se sudilo zajedno s generalom Rahimom Ademijem, ali je Ademi oslobodjen, jer je utvrdjeno da je na terenu bio još jedan komandant, admiral Davorin Domazet Lošo koji je bio izaslanik načelnika Glavnog štaba Janka Bobetka od kojeg je primao zadatke.

Mirko Norac koji je osudjen na objedinjenu kaznu od 15 godina zatvora zbog ratnog zločina nad civilima srpske nacionalnosti u Gospiću i Medačkom džepu, pušten je iz zatvora krajem novembra 2011. godine nakon što je odslužio dve trećine kazne.

Pogledajte još