Dobijanje statusa pozitivan pomak

BEOGRAD, 2. marta 2012. (Beta) - Saradnik Instituta za tržisna istraživanja (IZIT) Saša Djogović ocenio je u petak da dobijanje kadidature za članstvo u EU predstavlja pozitivan pomak, ali da je to "samo jedan simbol" da se Srbija nalazi na putu evrointegracija.

"Ovo jeste jedna kapija koja se morala proći, ali ona je simboličnog značaja. Da bi imala efekte neohodno je što pre stvoriti uslove da se dobije datum za početak pregovora", rekao je Djogović agenciji Beta.

Prema njegovim rečima, kroz taj proces vremenom će svakako doći i do poboljšanja kvaliteta života u Srbiji u svim oblastima, kako se koje poglavlje pregovora bude otvaralo i kako se počnu primenjivati kriterijumi koji prostoje u zemljama EU.

"Samo dobijanje statusa kadidata ne znači da će sada da pohrle strani investitori, nego je to samo jedna lampica koja se upalila i to zelena, ali da bi investitori došli neohodno je da postoji stabilan i stimulativan poslovni ambijent", rekao je Djogović.

To, kako je istakao, podrazumeva pravnu infrastrukturu i temeljne ekonomske pretpostavke, što će moći da se obezbedi tek kroz otvaranje procesa pregovaranja.

Pogledajte još