Tadić: Status je veliki korak od koga Srbija ima korist

Biće epohalno kada pređemo začaranu granicu i kada Srbija postane članica EU društva i kada bude mogla da koristi sve fondove", poručio je predsednik Srbije u obraćanju javnosti koje je preosio javni servis RTS.

"Nema dileme da je status kandidata bitan sa stanovišta stranih investicija. To je fundamentalno, centralno pitanje poboljšanja naše celokupne privrede. Srbija danas ne raspolaže sredstvima za modernizaciju i razvoj privrede, a to sada može da se promeni“, rekao je predsednik Tadić.

Na pitanje šta su konkretne koristi od dobijanja statusa kandidata, Tadić je rekao da sada Srbija ima poseban status.

"Mi danas postajemo zemlja koja imamo pravo na zastavu EU i imamo pravo da ućestvujemo u forumima evropskim. Neću otvarati temu pristupnih fondova, ali nema dileme da konkretna korist jeste u velikim potencijalnim investitorima", dodaje Boris Tadić.

Na pitanje - od koga je saznao da smo dobili status kandidata, Tadić je rekao: "Iznenadićete se, obavestili su me moji saradnici iz kabineta. Oni su bili prvi, a zvanično mi je prvo rekla Keti Ešton, polala mi je SMS poruku, a o tome su me obavestili Van Rompej i Barozo".

Odgovarajući na pitanje novinara da li će evropski put Srbije biti uslovljen pitanjem Kosova, Tadić je rekao: "Ne očekujem da će neke od država EU pokušati da postave to kao uslov jer ima država EU koje nisu i neće priznati Kosovo". Dodao je i da ima mnogo zemalja koje imaju slične probleme kao i Srbija, kada je reč o Kosovu.

Pogledajte još