Sirijski režim će odgovarati za zlodela

BRISEL, 2. marta 2012. (Beta) - "Evropski savet je odlučan da učini sve kako bi odgovorni za zlodela u Siriji odgovarali za svoje postupke" i radiće na prikupljanju elemenata koji dokazuju strašne zločine počinjene u toj zemlji, izjavio je predsednik Evropskog saveta Herman van Rompej na kraju samita EU u Briselu.

Francuski predsednik Nikola Sarkozi ocenio je da situacija u Siriji predstavlja "skandal", zbog nasilja režima predsednika Bašara Asada nad pobunjenim narodom.

Sarkozi je ocenio da preti opasnost da Homs, donedavno uporište pobunjenika koje su u četvrtak preuzele režimske snage, bude "izbrisan sa mape" i najavio je da će njegova zemlja zatvoriti ambasadu u Siriji.

Britanski premijer Dejvid Kameron izjavio je u petak da je situacija u Siriji "zastrašujuća" i da "kriminalni" režim Bašara Asada mora da odgovara za nasilje i represiju nad opozicijom.

U nacrtu zaključaka o Siriji, evropski lideri pozivaju na okončanje "masivnog nasilja i kršenja ljudskih prava" koje sirijska vojska sprovodi od izbijanja pobune pre godinu dana.

Pogledajte još