Ginger je dobar za sve

Svu veličinu ovog restorana shvatićete kada pregledate meni koji pokriva jela sa najveće kontinenta na svetu - Azije. Obavezno ponesite ličnu kartu, jer je na ulazu neophodno registrovati se, nakon čega ćete dobiti karticu sa svojim podacima. Kad uđete u "Grand Casino" shvatićete da luksuz koji vam pruža ovo mesto opravdava ovu pomalo nesvakidašnju proceduru na ulasku.
Fotografije restorana Ginger
Svaki deo enterijera restorana Ginger sadrži predmete koji predstavljaju religijske simbole starih civilizacija Dalekog istoka: statuu Bude, neobično jing-jang ogledalo, verske simbole koji ukrašavaju zid restorana. Ovo upućuje na zaključak da se nalazite u hramu hrane i da se prema njoj treba odnositi s poštovanjem. Pored toga, restoran ostavlja utisak tradicionalne istočnjačke poslovičnosti, samim izgledom drvenih stolova, tako da gostima istovremeno pruža i funkcionalnost i udobnost. Utisak da je ovaj restoran pravo mesto za ljude koji žive dinamično potvrđuje usluga, zasnovana na samoposluživanju.

Pripremaju nekoliko vrsta jela, u zavisnosti od metoda kuvanja koji se primenjuje. Ove tehnike uče se godinama, u skladu s tradicijom istoka da sve treba raditi temeljno. Posebno je važno da hrana ostane sveža i zadrži što više vitamina, a samo pripremanje jela u otvorenoj kuhinji izgleda posebno atraktivno. Za početak supe japanska raman supa, za koju sami možete birati priloge kao što su tofu sir, kikiriki ili krupek, i ništa manje interesantne tajlandske supe, s kukuruznim šećerom i kokosovim mlekom.

Salate: salata od spanaća s ananasom, tajlandska salata s nudlama, Daicon salata sa sosom od rotkve... Sledeći u nizu je japanski gril, koji se pravi od malih komada hrane, po meri svačijeg stomaka: gambori, losos, riba list, svinjski kare, uz wasabi majonez, hiziki alge, jabuke i shallot sos. Zatim, jela pripremljena metodom tempuri, gde ulje skoro da ne ulazi u hranu, pikantni red curry sa govedinom i povrćem, Udan nudle sa svinjetinom u sosu od slatke soje. Od poslastica, tu su Ginger čokolade, Brule od crnog susama, egzotično voće u želeu....

Posebno je zanimljivo da je za neograničeno konzumiranje hrane sa švedskog stola cena 1450 dinara.

I ako vam đumbir (ginger) nije omiljeni začin, obavezno svratite u ovaj restoran, jer ćete sigurno pronaći začin koji baš vama odgovara. Potrebno je samo malo volje da se upustite u avanturu i probate vrhunske specijalitete iz raznih delova Azije. Uzgred, ako dolazite češće, možda ćete naučiti i da koristite štapiće.

Tekst: Marija Milenković
Foto: Saša Džambić

Pogledajte još