Uvesti obavezno srednjoškolsko obrazovanje

NOVI SAD, 2. marta 2012. (Beta) - Ministar prosvete i nauke Žarko Obradović izjavio je u petak u Novom Sadu da je potrebno promeniti Ustav Srbije kako bi se uvelo obavezno srednjoškolsko obrazovanje.

"I sada imamo veoma veliki procenat upisivanja učenika u srednje škole, ali i nezanemarljiv procenat osipanja, koji bismo ovakvim ustavnim rešenjem smanjili", rekao je Obradović tokom posete sajmu obrazovanja "Putokazi" na Novosadskom sajmu.

Obradović je rekao da je dokument Strategije obrazovanja u pripremi i da će tokom marta biti iznet na javnu raspravu, a zatim bi trebalo da ga usvoji Vlada Srbije.

"Posle usvajanja Strategije, slede akcioni planovi i implementacija strategije, ali ništa od toga se ne može uraditi preko noći, jer to su dugoročni ciljevi, za čije ostvarenje su potrebni vreme i novac", rekao je Obradović.

Prema njegovim rečima, strategija bi trebalo da poveže obrazovanje od predškolskog do doktorskih studija, da unapredi obrazovni sistem i učini ga "pravednijim, efikasnijim, dostupnijim i racionalnijim", te da po završetku osigurava posao i potrebne sposobnosti za njega.

Sajam obrazovanja "Putokazi" organizovan je u okviru 18. Salona knjiga i traje od 1. do 3. marta na Novosadskom sajmu, a organizatori su obezbedili besplatan ulaz za decu, djake i studente.

Pogledajte još