Severnokorejci sumnjaju u motive SAD

PJONGJANG, 2. marta 2012. (Beta-AP) - Stanovnici Severne Koreje nepoverljivi su prema namerama SAD iako je dogovor o moratorijumu na nuklearno naoružanje koji su u sredu postigle dve zemlje povećao nade za poboljšanje njihovih odnosa.

U dogovoru sa SAD, Severna Koreja pristala je na moratorijum na testiranje raketa i nuklearnog oružja i garantovala povratak inspektora UN. Zauzvrat, SAD su obećale pomoć od 240.000 tona hrane i jačanje saradnje na polju kulture, obrazovanja i sporta.

Na dogovor Vašington glada kao na prvi korak ka obnavljanju pregovora o nuklearnom razoružanju.

SAD i Severna Koreja borile su se na suprotnim stranama u trogodišnjem korejskom ratu 1950-1953. Rat je završen primirjem 1953. godine, ali nikada nije potpisan mirovni sporazum, a Korejsko poluostrvo ostalo je do danas podeljeno.

Stanovnici Severne Koreje uče se od detinjstva da mrze "američke vukove". SAD se pripisuje krivica za podelu poluostrva a rašireno je i mišljenje da one žele da okupiraju i Severnu Koreju i pripoje je Južnoj.

Poslednjih godina, medjutim, skinuti su brojni posteri u kojima se poziva na napad na SAD i zamenjeni novim, čija je tema ekonomski razvoj.

Pogledajte još