Regionalna saradnja za snimanje mikrobudžetnih filmova

BEOGRAD, 2. marta 2012. (Beta) - Ministar kulture, informisanja i informacionog društva Srbije Predrag Marković pozvao je u petak zemlje regiona na jačanje saradnje u snimanju mikrobudžetnih filmova, jer će time biti ubrzano finansiranje njihove proizvodnje i olakšana distribucija.

Marković je kazao da snimanje mikrobudžetnih filmova omogućava da se u kratkom periodu, za oko 30 dana, završi snimanje i montaža i da se obezbedi direktno upravljanje i nadzor nad snimanjem, troškovima i distribucijom filmova.

"U Srbiji otvaramo desetak bioskopskih dvorana, ali to je i dalje nedovoljno i zato je važno da se snimaju filmovi čija tehnologija snimanja, ali i prikazivanja omogućava da se oni lakše distribuiraju", rekao je Marković na otvaranju konferencije o krizi u filmskoj industriji i izazovima finansiranja mikrobudžetnih filmova.

Prema njegovim rečima, mikrobudžetno finansiranje filmova omogućava da se u skladu s novim tehnologijama, ekonomskom krizom i u javno-privatnom partnerstvu, obezbedi snimanje filmova koji koštaju izmedju 75.000 i 250.000 evra.

On je dodao da je posle promene zakonodavstva u Srbiji prvi put u ugovor o sufinansiranju filma "Kad svane dan", uneta obaveza da taj film bude stavljen državi na raspolaganje, kako bi ona mogla da ga koristi u edukativne svrhe i sopstvenu promociju.

Pogledajte još