Kandidatura Srbije veoma važan dogadjaj

BRISEL, 2. marta 2012. (Beta) - Francuski predsednik Nikola Sarkozi izjavio je u petak u Briselu da je odluka vodja Evropske unije da Srbiji dodele status kandidata za članstvo u Uniji "veoma važan dogadjaj".

Sarkozi je, po završetku samita EU, novinarima rekao da je "Srbija jedna od zemalja koja su imale najteži kraj 20-og i početak 21-og veka" i da, kako je naglasio, "treba odati priznanje rukovodiocima Srbije što su to sve preživeli, u nastojanju da smire stvari".

Šef francuske države je podvukao da bi bila suštinska, istorijska greška da se Srbiji onemogućilo da krene ka članstvu u EU.

"Srbija je propatila, bilo je mnogo žrtvovanja, a uostalom postoji celo pitanje Balkana", ukazao je francuski predsednik.

On je dodao da će Hrvatska uskoro postati punopravna članica Unije i naglasio da je po njemu "nezamislivo da (u EU) udje samo jedan deo Balkana, a ne drugi, naročito Srbija".

"Ne kažem da će ući sada, odmah, dobro vidim put koji je ostao da se predje, ali ako bi poruka Srbiji bila 'nikad', to bi bila ludost", upozorio je šef francuske države.

Pogledajte još