Neadekvatno lečenje Stanišićeve depresije

HAG, 2. marta 2012. (Beta) - Odbrana Jovice Stanišića zatražila je od sudija Haškog tribunala da obezbede primereno lečenje Stanišićevog psihološkog oboljenja ili da zakažu raspravu o njegovoj mentalnoj sposobnosti za proces.

Ukoliko mu Tribunal ne obezbedi primerenu psihoterapiju, Stanišića bi sudije trebalo da "odmah i bezuslovno" puste da adekvatan medicinski tretman potraži na slobodi, predlaže odbrana.

Bivšem načelniku Službe državne bezbednosti Srbije, Tribunal sudi po optužnici za zločine nad Hrvatima i Muslimanima tokom ratova u Hrvatskoj i BiH, 1991-95. Do kraja sudjenja, ostalo je da odbranu okonča drugooptuženi Franko Simatović-Frenki.

U podnesku objavljenom u petak, branilac Vejn Džordaš tvrdi da Stanišić u pritvoru suda duže vreme nije na adekvatan način bio lečen od hronične depresije od koje godinama pati.

Odbrana se poziva na sudskog psihijatra Veru Petrović koja je utvrdila da Stanišić u pritvoru dobija nedovoljnu psihoterapiju. Po braniocu, ta terapija se svodi na uzimanje anti-depresiva.

Pogledajte još