Tužilac iz zemlje EU 1. aprila u Srbiji

BEOGRAD , 2. marta 2012. (Beta) - U Srbiju će 1. aprila stići tužilac iz zemlje članice Evropske unije koji će Republičkom tužilaštvu pomoći u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, rečeno je u petak na konferenciji u Zagrebu, koju su novinari iz Beograda pratili putem skajpa.

U konferenciju u Zagrebu putem skajpa su bili uključeni predstavnici tužilaštva zemalja zapadnog Balkana koje učestvuju u projektu "Borba protiv organizovanog kriminala i korupcije: Jačanje tužilačke mreže", koji je finansiran sredstvima fondova pretpristupne pomoći (IPA fondovi).

Lider tog projekta Henk Markart Šolc rekao je da je cilj projekta koji će trajati do novembra 2013. godine, borba protiv organizovanog kriminala i korupcije, kao jedan od glavnih izazova sa kojima se suočavaju zemlje zapadnog Balkana na putu ka EU.

Prema njegovim rečima, tužioci iz Slovenije, Holandije i Nemačke rasporedjeni su za Albaniju i Kosovo, Makedoniju, Crnu Goru, Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu i Srbiju.

Zamenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić izjavio je da je to projekat od velikog značaja za tužilaštvo, jer je reč o jačanju tužilačke mreže koja je, kako je istakao, u ovom trenutku dislocirana o odnosu na region i EU.

Pogledajte još