Pritvor od 48 sati direktoru Nove Srbijanke

VALJEVO, 3. marta 2012. (Beta) - Uhapšenom direktoru privatizovane valjveske firme Nova Srbijanka Antonu Valjovu odredjena je mera policijskog zadržavanja do 48 sati, izjavio je njegov advokat.

Prema saznanjima agencije Beta, Valjov je u petak priveden u policiju, prvog radnog dana nakon tromesečnog odsustva iz firme i Srbije. On bi kod istražnog sudije Višeg suda u Valjevu mogao biti priveden najkasnije u nedelju tokom prepodneva.

Policija ga navodono tereti za brojne nepravilnosti u poslovanju Nove Srbijanke, koju je u aprilu 2007. iz restrukturiranja kupila bugarska kompanija Media svjat iz Sofije za oko cetiri miliona evra, što je bila nekoliko puta veća cena od početne.

Regionalna VTV je krajem januara objavila "dosije Nova Srbijanka", rezultat posle "četvorogodisnjeg istrazivačkog rada novinarske ekipe i mnogobrojnih insajdera iz tog kolektiva i van njega". Prema tim istrazivanjima, imovina Nove Srbijanke je rasprodata, čak i zemljiste, "što nije dozvoljeno po propisima Srbije", a koje je preneto u zemljišnim knjigama na nove vlasnike.

Oko 120 radnika mesecima ne prima plate, duguje se za poreze i doprinose, "angro se izdaju menice bez pokrica" jer je gubitak Nove Srbijanke na kraju 2010. iznosio preko milijardu dinara.

Pogledajte još