Sudija Pit i advokat Kluni u borbi za gej brakove (VIDEO)

Najveće holivudske zvezde ujedinio je jedan cilj - da pomognu Američkoj fondaciji za jednaka prava (American Foundation for Equal Rights) koja radi na obaranju kontraverznog Predloga 8 koji je gej brakove u Kaliforniji svrstao u nezakonite radnje.

Glumci sa holivudske A-liste, poput Džordža Klunija, Breda Pita, Kevina Bejkona, Džejmi Li Kertis, Martina Šina, Džejn Linč, Metjua Morisona, Džona C. Rajlija, Meta Bomera i drugih, uživo su u Los Anđelesu izveli komad "8" čiji autor je Oskarom nagrađeni scenarista filmova "Milk" i "J. Edgar" - Dastin Lens Blek. Režiju ovog javnog čitanja koje se prenosilo uživo putem live streama potpisao je poznati holivudski reditelj Rob Rajner iza koga je, pored ostalog, i kultni film "Kada je Hari sreo Seli".

Poznato je da je Bred Pit zajedno sa svojom partnerkom Anđelinom Džoli veliki borac za prava LGBT zajednice, kao i prava na istopolni brak. U više navrata je isticao da se neće oženiti sa Anđelinom dokle god u državi Kalifornija ne bude zakonom omogućeno svima koji žele da se venčaju.

Ovaj komad ima za cilj da široj javnosti obrati pažnju na Predlog 8 koji je zapravo amandman na ustav koji u državi Kaliforniji građanima oduzima sva prava na istopolni brak. Okvir komada - zasnovanog na zvaničnim sudskim transkriptima i ispovestima učesnika ovog sudskog procesa - čini završna reč koja je u junu 2010. uzburkala javnost.

Premotaj sledeći video 30 minuta unapred i možeš u celosti pogledati javno čitanje komada "8" u kome Bred Pit igra sudiju Vokera, a Džordž Kluni čuvenog advokata Dejvida Boiza.

Pogledajte još