U Hrvatskoj "duvanje" neće biti krivično delo!

Ministar pravosuđa Orsat Miljenić u intervjuu za "Novi list" izjavio je da se izmenama Krivičnog zakona nameravaju ukinuti odredbe koje su kažnjavale i posedovanje najmanjih količina opojnih droga. Posedovanje opojnih droga izmenama bi trebalo da se prebaci iz krivične u prekršajnu sferu.

Ministar smatra da je prekršajna odgovornost, odnosno kazna od tri meseca zatvora dovoljna da bi društvo izrazilo stav o neprihvatljivosti konzumiranja droge.

- Ta je kazna proporcionalna težini dela i prikladnija je od kaznene odgovornosti jer nema stigmatizirajući karakter, ne dovodi do toga da se zavisnici ili povremeni konzumenti droge upisuju u kaznenu evidenciju što im može štetiti kod uključivanja u društvo, a prekršajni zakon daje i fleksibilnije mogućnosti za lečenje, obrazložio je svoju odluku Miljenić.

Ministar je dodao i da bi se prebacivanje posedovanja opojnih droga iz krivične u sferu prekršajne odgovornosti uštedela finansijska sredstva s obzirom da se za posedovanje droge vodi veliki broj krivičnih postupaka, a dosta veliki postotak zatvorske populacije čine osobe osuđene za to delo.

Pored toga, ljudi koji koriste drogu za konzumaciju ne ugrožavaju druge, što je jedan od uslova da bi određeno ponašanje bilo kazneno sankcionisano.

Pogledajte još