VRS nije izazvala eksploziju na Markalama

HAG, 5. marta 2012. (Beta) - Bivši načelnik Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Manojlo Milovanović negirao je u ponedeljak na sudjenju Radovanu Karadžiću da je VRS tokom rata u BiH bila odgovorna za eksplozije u Sarajevu koje su ubile desetine gradjana i za druge zločine, uključujući progon Muslimana i Hrvata.

Dok ga je unakrsno ispitivao optuženi Karadžić, koji se brani sam, general Milovanović je tvrdio i da VRS u leto 1995. nije uzela pripadnike Unprofora za taoce, kako piše u optužnici, nego da ih je "zadržala" kao "ratne zarobljenike".

General Milovanović je sugerisao da su vlasti u Sarajevu izazvale eksplozije u redu za hleb u Ulici Vase Miskina 1992. i na pijaci Markale u februaru 1994, u kojima je poginulo više od 90, a ranjeno oko 250 gradjana.

Svedok je kazao da je komisija VRS utvrdila da na Markalama nije eksplodirala minobacačka granata, nego mina postavljena u zemlji. Milovanović je tvrdio da je granata od 82 milimetra mogla ubiti "sedam-osam" i raniti "16 do 18" gusto rasporedjenih ljudi.

Potvrdio je, na Karadžićevu sugestiju, da su "muslimanske vlasti žrtvovale sopstveno stanovništvo" da bi "ocrnile" Srbe i prekinule po njih nepovoljne mirovne pregovore.

Pogledajte još