Gorenje otvorilo fabriku u Zaječaru

BEOGRAD, 5. marta 2012. (Beta) - Slovenačka kompanija "Gorenje" otvorila je u ponedeljak fabriku veš mašina u Zaječaru koja će zaposliti 300 radnika i u koju je uloženo 2,9 miliona evra.

Otvaranju fabrike prisustvovala je potpredsednica Vlade Srbije Verica Kalanović koja je rekla da je to najveća investicija u industriju u istočnoj Srbiji.

"Ovakvih dana u istočnoj Srbiji nema mnogo. Mi smo danas pokazali da u istočnu Srbiju vredi ulagati, da proizvodi koji se ovde prave mogu da odgovore najzahtevnijim svetskim tržištima, a da su radnici iz ovog regiona kvalifikovani za to", istakla je Kalanović.

Ona je dodala da Vlada Srbije mora da podržava projekte poput investicije "Gorenja", jer su to podsticaji za dolazak i drugih investitora.

"Gorenje" ima proizvodnju i u fabrikama u fabrikama u Valjevu i Staroj Pazovi, tako da će u Srbiji ukupno zapošljavati više od 1.500 radnika, a ulaganja će iznositi više od 60 miliona evra.

Ta kompanija 95 odsto proizvodnje izvozi u zemlje Evropske unije, Rusiju i Ameriku.

Nedavno je "Gorenje" pokrenulo širenje proizvodnje u Valjevu gde gradi novu halu, investira dodatnih 20 miliona evra i planira da zaposli 400 novih radnika.

Pogledajte još