Tužilaštvo protiv Šešelja - završne reči

Tužilac Haškog tribunala juče je iznelo završnu reč u procesu protiv Vojislava Šešelja. Šešelj će svoju završnu reč izložiti iduće nedelje.

Tužilaštvo jekonstatovalo da je van svake sumnje dokazalo Šešeljevu krivicu za zločine nad Muslimanima i Hrvatima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH, 1991-93. za koje je optužen.

Tužilac Matijas Markusen rekao je da su dokazi tokom suđenja pokazali da je Šešelj odgovoran za proterivanje "desetina hiljada" i ubistvo 905 Hrvata i Muslimana, kao i za nezakonito pritvaranje, mučenje, prebijanje i seksualno ezlostavljanje stotina drugih, uništavanje naslja i verskih objekata i pljačku.

Ti zločini počinjeni su, po rečima tužioca, u opštinama Vukovar, Zvornik, širem području Sarajeva, Mostaru, Nevesinju i vojvođanskom selu Hrtkovci, u okviru zajedničkog zločinačkog poduhvata čiji je cilj bilo stvaranje ujedinjene srpske države na teritorijama BiH i Hrvatske.

Dobrovoljci Srpske radikalne stranke, koje je Vojislav Šešelj "regrutovao, organizovao i kontrolisao", počinile su, kako je podvukao zastupnik optužbe, neke od "najdivljačkijih" zločina u svim navedenim opštinama.


Udruženi zločinački poduhvat

"Dokazi bez sumnje potvrđuju da je Šešelj bio učesnik u udruženom zločinačkom poduhvatu stvaranja separatne srpske države koji je trajao od avgusta 1991. godine kada su srpske snage počele masovnu kampanju progona nesrpskog stanovništva" u Hrvatskoj, a zatim i u BiH", naglasio je Markusen.

Kao druge članove udruženog zločinačkog poduhvata, tužilac je naveo Slobodana Miloševića, generale JNA Veljka Kadijevića i Blagoja Adžića, zvaničnike SDB Srbije Jovicu Stanišića i Franka Simatovića, lidere Srba u Hrvatskoj i BiH Milana Babića, Milana Martića i Radovana Karadžića, zatim Željka Ražnatovića Arkana, Radmila Bogdanovića i druge.

"Zločini nad nesrbima počinjeni su zbog toga što su Šešelj i drugi učesnici bili ujedinjeni u nameri da stvore ujedinjenu srpsku državu", koju je Vojislav Šešelj nazivao Velika Srbija, a čije je stvaranje činilo osnovu njegove ideologije, podvukao je tužilac Markusen.

(Hag, 5. marta 2012.)

Pogledajte još