Rolerijada

Udruženje "Beogradska rolerijada" je, na zadovoljstvo svih učesnika, iz drugog puta uspelo da organizuje jednu od najatraktivnijih i najmasovnijih manifestacija u centru grada, 11. beogradsku rolerijadu. Prvo veče bilo je posvećeno "freeclimbing" takmičenju.

Na Trgu Republike veliki broj ljubitelja ekstremnih sportova došao je da proba, ali i podrži takmičare koji su se penli po specijalno postavljenoj steni. Trik je bio u tome da se učesnici ne penju uvis već u stranu, i to na stenu visoku tri, a dugu 15 metara. Oni najhrabriji, najspertniji, ali i stariji od 16 godina uspeli su da savladaju pentranje i uzburkaju adrenalin u venama posmatrača. Bilo je tu i amatera i profesionalaca, i svi su zajedno oprobali snagu, veštinu i izdržljivost u ovom izuzetno atraktivnom sportu. Najbolji su kući otišli sa slatkim "snickers" nagradama, dok je veliki broj okupljenih nastavio da uživa u muzičkom programu - nastupima mnogih mladih di-džejeva. Voditelj programa je bio glumac Ivan Jevtović.

Šou je nastavljen i narednog dana, kada je mnogo veći broj ljudi učestvovao u trci za odrasle, za najmlađe, porodičnoj trci, štafetnoj, ali i u spektakularnoj "inline skating" i "BMX" vratolomijama pod nazivom "Snickers Urban Jam 3". Momci profesionalci iz Hrvatske, Slovenije, Bugarske, Makedonije i Srbije podeljeni u grupe po osmorica, a imali su osam minuta da publici predstave svoj šou program, vozeći rolere po gelenderima. Bilo je tu i razbijenih kolena i oguljenih laktova, ali i padanja pantalona, valjda od velike brzine, što je okupljena masa pozdravljala gromoglasnim aplauzom.


Za dobru muziku i podizanje atmosfere bio je zadužen Radio 3 i njihov DJ tim.

Kasnije je na red došlo takmičenje u BMX-u, i to kako u skejt parku tako i u flet vožnji. Momci koji su vozili BMX bajkove dolaze iz Hrvatske i Srbije (Pančevo) i članovi su profesionalnog tima. Takmičenje u "in line street" vožnji održano je u dve kategorije: amateri i profesionalci.

Iako mnogi smatraju da je deo biciklizma, pokazalo se da je BMX bliži urbanim sportovima kao što su "in line" i skejtbord, prvenstveno zato što momci voze na istim mestima i u istim parkovima kao i kolege na četiri i osam točkića. Iz tog razloga je i ovaj urbani sport predstavljen svim posetiocima Rolerijade. Od pet disciplina BMX-a ("street", "dirt", "vert", "race" i "flatland"), posetioci su imati priliku da vide dve, i to - "street" i "flatland".

Kod "street" ili, tačnije, park vožnje, voze se identične sprave kao i kod roškara i skejtera, sa svim mogućnostima koje ovaj maleni snagator od bajka može da izvede. "Flatland" predstavlja izvođenje trik figura na BMX biciklu. Trikovi se izvode na ravnoj površini, a čine ih okreti, figure i preskakanje bajka na jednom točku.

Da biste u potpunosti razumeli ovu veštinu, potrebno je da je vidite, jer je mašta vozača prevelika za "'normalne'" bicikliste, tako da su figure koje su izvodili prosto neverovatne.

Tekst: Jelena Antonijević
Foto: Mirjana Ristić

Pogledajte još