Enciklopedija za geekove (prvi deo)

Ko je askurđel kompjutera?

Konceptualni otac modernih računara je Englez Čarls Bebidž, profesor matematike sa Kembridža, koji je još u 19. veku napravio nacrt mašine za računanje. Njegov projekat "analitičkog motora" su podržale britanske vlasti, ali je neuspešno završen 1842. godine, nakon 17.000 britanskih funti ulaganja iz javnog novca.

Prvi laptop "radio" na kafu

1996. godine, japanska kompanija "Matsushita" (današnji "Panasonic") lansirala je prvi laptop napravljen tako da je mogao da preživi prosipanje kafe po kućištu i tastaturi.

Dok ti "hakuješ", beba plače

U septembru 1997. godine, žena iz američke države Sinsinati uslovno je osuđena zbog nemara prema svom detetu. Ona je provodila 12 sati dnevno na Internetu, a interesantno je da njeno ime glasi Haker (Hacker).

"Fiks" na Luksemburg

Sa 79,68 fiksnih telefonskih linija na 100 stanovnika, Luksemburg je "naj-fiksno-telefonskija" zemlja na svetu.

"Zapali" po SMS-u

U januaru 2001. godine, Univerzitet u Tokiju lansirao je uslugu koja je, posredstvom mobilnog telefona, pomagala ljudima da ostave pušenje. Svaki put kada bi hteli da zapale cigaretu, pušači su pritiskom na samo jedan taster mogli da dobiju ohrabrujući SMS.

Kliknem za jabuku

"Assumption Abbey" sa planine Ozark (Misuri, SAD), jedini je trapistički manastir na svetu koji voće koje uzgaja prodaje preko Interneta.

Jednu pintu "preko žice", pliz

U junu 1995. godine, na Internetu je pokrenut prvi virtuelni "Irish Pub". Posetioci su na sajtu mogli da čuju autenična ćaskanja irskih barmena i njihovih mušterija.

U Islandu se "ono" radi na "klik"

Asocijativni web domen www.pen.is u vlasništvu je jedne erotske prodavnice iz Rejkjavika (Island).

Ljubi mama svog Jahua u glavicu

U januaru 2005. godine, jedan par iz Bukurešta nazvao je svoje dete Yahoo. Uzrok je što su im usluge istoimene kompanije pomogle da se upoznaju.

Gde ti kabl?

Iako u Južnoj Africi živi svega oko 5% ukupne populacije tog kontinenta, u toj zemlji je registrovano čak oko 50% afričkih Internet priključaka. Kako?!

U pacovima je studentska spas

1998. godine, u Ugandi je izgubljeno na hiljade rezultata fakultetskih ispita. Uzrok su bili pacovi koji su pregrizli kompjuterske kablove u Nacionalnom savetu za ispite.

Moj miš X-Y

Daglas Engelbart, koji je 1968. godine izumeo računarskog miša, svoj pronalazak je nazvao "X-Y indikator pozicije za sistemski displej".

A da se desi "ne daj Bože"...

Ako bi svetska populacija bila smanjena na svega 100 ljudi, zadržavajući pritom sve proporcije koje su danas globalno primenjive, njih 18 bi imalo računar, a njih 72 mobilni telefon. Usput, jedna osoba bi bila na samrti, a jedna bi upravo čekala da se rodi…

Bele, to ti "nikada" neće zazvoniti

Kada je Aleksandar Grejem Bel pokušao da proda svoj patent za telefon "Western Unionu", odbijen je sa komentarom da "takva električna igračka ima previše nedostaka da bi uopšte bila uzeta u razmatranje za praktično sredstvo komunikacije".

Je l' si znala/znao sve ovo? Ako je tvoj odgovor "da", onda si za trećinu bliža/bliži diplomi pravog "geeka". Ali, moraš da prođeš još "dva testa" iz "enciklopedije za geekove" da potvrdiš svoju diplomu. Uskoro nastavak na Nadlanu.com!

Pogledajte još