Uspešni rezultati reforme pravosudja

VALJEVO, 6. marta 2012. (Beta) - Ministarka pravde Srbije Snežana Malović izjavila je u utorak u Valjevu da je dosadašnja reforma pravosudja dala dobre rezultate, a da će o njima uskoro biti podneti izveštaji Visokog saveta sudstva i Državnog veća tužilaca.

Malovićeva je agenciji Beta rekla da je efikasnost osnovnih sudova 91 odsto, što nikada do sada nije bio slučaj, da krivični postupci ne traju više od godinu dana u prvom stepenu odlučivanja, kao i da je u srpskim zatvorima oko 3.500 osoba više, bilo u pritvoru ili na izdržavanju kazne.

Ona je rekla da je kaznena politika pooštrena, pa se osudjeni za najteža krivična dela nalaze na izdržavanju višegodišnje kazne.

Dodala je da su u postupku izbora predsednika sudova završeni razgovori s kandidatima za privredne i više sudove, a da slede razgovori s kandidatima za predsednike osnovnih sudova.

"Njihov izbor zavisi od političke volje jer je našim propisima rešeno da predsednike sudova bira skupština. U ovom trenutku ne može se reći da li će ih birati ovaj ili naredni saziv Narodne skupštine", kazala je Snežana Malović agenciji Beta.

Ministarka je izrazila uverenje da će postupak po žalbama neizabranih sudija, prilikom opšteg reizbora, biti okončan za mesec dana.

Pogledajte još