Sve više švercovane robe u prometu

BEOGRAD, 6. marta 2012. (Beta) - Unija poslodavaca Srbije (UPS) saopštila je u utorak da je u poslednjih šest meseci porastao promet nelegalne robe i životnih namirnica u Srbiji i zatražila hitnu reakciju države.

Kako se navodi u saopštenju, država mora da reaguje i spreči dalje širenje sive ekonomije koja je premašila 40 odsto bruto domaćeg proizvoda Srbije.

Iz UPS-a su upozorili Upravu carina, Ministarstvo unutrašnjih poslova i Tržišnu inspekciju da se povećala i količina robe koja se pojavljuje na ulicama u nerazvijenim gradovima i opštinama Srbije.

Znatno je povećan broj ljudi, istakli su, koji odlaze u Bosnu i Hercegovinu, Rumuniju i na Kosovo i vraćaju se sa torbama punim različite robe i osnovnih životnih namirnica koje ne služe domaćinstvima, već za dalju nelegalnu prodaju.

"Proleće 2012. godine, prema onome što na terenu uočavaju poslodavci koji legalno posluju, biće period procvata sive ekonomije, jer desetine hiljada ljudi koje su izgubile posao, kao i preduzetnici koji su zatvorili svoje radnje, prelaze u sivu zonu", istakli su u UPS.

Navodi se da u pojedinim opštinama Jablaničkog okruga, dolini Južne Morave i širom Šumadije, kao i u siromašnijim opštinama Vojvodine uočen je "porast prodaje mlečnih proizvoda, jaja i mesa na crno".

Pogledajte još