Kurs evra 116 do 117 dinara

BEOGRAD, 6. marta 2012. (Beta) - Saradnik Ekonomskog instituta Stojan Stamenković ocenio je u utorak da bi "zamrzavanje" aranžmana Medjunarodnog monetarnog fonda (MMF) sa Srbijom moglo da se pretvori i u "prekid" aranžmana, zbog predstojećih izbora.

Na predstavljanju februarskog broja časopisa Makroekonomske analize i trendovi (MAT) on je rekao da sumja da bi pre jeseni mogao da bude usvojen rebalans budžeta Srbije, što je jedan od uslova MMF-a za pozitivnu reviziju aranžmana.

"Dotle mi idemo nizbrdo", rekao je Stamenković, ističući da "zamrzavanje" aranžmana utiče na slabiji priliv kapitala i kretanje kursa evra.

Prema njegovim rečima, to bi delimičnmo moglo da kompenzira dobijanje statusa kandidata za EU, što, kako je istakao, "samo po sebi ne donosi investicije, ma šta pričali političari".

Stamenković je istakao da je jedan veoma važan efekat "zamrzavanja" aranžmana sa MMF problem eksterne likvidnosti koji može da se otvori već tokom naredne dve godine", navodeći da već sada stopa servisiranja duga iznad onoga što se smatra pristojnom granicom.

Pogledajte još