Rusija spremna da nastavi ulaganje u Srbiju

KOPAONIK, 6. marta 2012. (Beta) - Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Konuzin izjavio je u utorak da je Rusija spremna da nastavi da investira u Srbiji i da bi bilo najbolje da na projektima ruske firme učestvuju zajedno sa ulagačima iz zemalja Evropske unije (EU).

Konuzin je učestvujući na Kopanik Biznis forumu, zamerio organizatorima tog skupa što dele investitore na evro-atlantske i one iz drugih zemalja, kao što su Japan i Risija i istakao da medju investitorima ne postoji razlika na osnovu toga iz kojih zemalja dolaze.

"To je veštački pristup", kazao je on i dodao da "za Srbiju EU i Rusija nisu alternative", navodeći da je moguć zajednički investicioni poduhvat u Srbiji.

Konuzin je rekao da postoji interesovanje ruskih firmi za ulaganje u Srbiju u oblast gradjevine, informacionih tehnologija, turizma, ali je istakao da "ne ide sve glatko" i da su neki investitori odustali, što zbog nedovoljnog iskustva, ali i uslova poslovanja.

Konuzin je podsetio da su ruske firme veliki investitor u Srbiji, ali je i ukazao na veliko zakašnjenje u realizaciji ruskog kredita od 800 miliona dolara namenjenog železničkoj infrastrukturi u Srbiji.

Ambasadorka SAD Meri Vorlik izjavila je da je odlazak Ju-Es stila iz Srbije bio teška odluka za tu kompaniju, ali i za američku vladu, i istakla da su otežani uslovi poslovanja jedini razlog za napuštanje tržišta Srbije.

"To je jedini razlog i to ne odražava nas stav o poslovanju u Srbiji", rekla je Vorlik i dodala da kod kompanija iz SAD vlada uverenje da Srbija ima konkurentske prednosti kada je reč o uslovima poslovanja.

Pogledajte još