Počeo Festival Iranskog filma u Kinoteci

BEOGRAD, 7. marta 2012. (Beta) - Festival iranskog filma počeo je u utorka uveče u Muzeju Jugoslovenske kinoteke u Beogradu, a do nedelje 11. marta biće prikazano ukupno pet filmova.

Dvanaesti Festival otvorila je projekcija filma reditelja Rasula Sadra Azemija "Usamljene noći" (2008), a na programu su i ostvarenja "Život sa zatvorenim očima" (2006), "Devojka u patikama" (2001), "Ja sam Tarane, imam 15 godina" (2002) i "19.30 Noć" (2007).

Reditelj Rasul Sadr Azemi rekao je na otvaranju festivala da je za 30 godina uspeo da snimi 14 filmova i da će na ovogodišnjem festivalu biti prikazano pet njegovih ostvarenja.

"Volim srpsku kinematografiju i cenim srpske autore. Iskusili smo, i u Srbiji i Iranu, gorko iskustvo ratova i nadam se da će svima zajednički jezik biti kultura i umetnost", rekao je Azemi koji je gost festivala.

Ambasador Irana u Beogradu Abolghasem Delfi istakao je da je iranska kinematografija jedan od najistaknutijih aspekata iranske kulture koji se danas predstavlja svetu.

"Smatramo da je kultura zajednički jezik koji svi ljudi razumeju. Iranska kultura nalazi put do srca svuda u svetu, bez obzira na pretnje s kojima se suočava", kazao je Delfi.

Iranska kinematografija jedna je od vodećih u svetu, a oslanja se na tradiciju "iranskog novog talasa" započetu 1969. godine.

Najistaknutije ličnosti iranskog novog talasa su reditelji Džafar Panahi, Abas Kjarostami, Madžid Madžidi, Mohsen Mahmalbaf i Samira Mahmalbaf.

Pogledajte još