Fejsbuk jutros nije radio u celoj Evropi

Elektronski mediji prenose da Fejsbuku nisu mogli da pristupe korisnici iz Francuske, Irske, Nemačke, Islanda, Italije, Holandije, Rusije, Španije i Velike Britanije. Neki izvori navode da je problema bilo i u Egipta i Južnoj Africi.

Neki korisnici u Srbiji pokušali su jutros da se uloguju i na kratko su u tome uspeli, ali je nakon toga Fejsbuk stranica jednostavno "nestala" i nikakva akcija nije bila moguća.

Problemi sa Fejbukom nestali su oko 9 sati i ta stranica sada funkcioniše.

nadležni za održavanje ove društvene mreže još se nisu oglasili, a za to vreme mnogi se pitaju da li Fejs srušili Anonimus - grupa hakera koja je više putra najavljivala da će oboriti internet stranicu Fejsbuka.

Da podsetimo, Anonimusi su napali internet stranicu sigurnosne kompanije "Panda sekjuriti", dan nakon što je uhapšeno šest pripadnika hakerske skupine "LulzSek", koje je izdao njihov vođa, 28- godišnji Hektor Ksavier Monsegur poznatiji kao Sabu. Anonimusi tu kompaniju smatraju izdajničkom, jer su u više navrata napomenuli da je reč o doušnicima koji hakere izdaju za novac.

Anonimusi su ukrali i objavili podatke 114 zaposlenika u toj kompaniji. Osim toga, hakovali su i niz poddomena unutar veb sajta pandasecurity.com, i to tako što su ih modifikovali da prikazuju video u kojem se nabrajaju "najveći uspesi" "LulzSeka".

Posebno su se okomili na Luisa Koronsa, tehničkog direktora u "Pandi", koji je na svom blogu hvalio hapšenja hakera. Anonimousi su stavili i linkove za sve njegove profile i tako ga učinili lakom metom, podseća B92.

Naredni dani pokazaće o čemu je reč. Objašnjenja, pretnje ili obećanja...

U svakom slučaju zanimljivo je znati da postoje neki mladi i spretni ljudi koji na intenetu nisu spremni samo da zarade, nego mogu i nešto drugo. A moć je čudo.

Pogledajte još