Usvojiti zakone važne za zaštitu prava gradjana

BEOGRAD, 7. marta 2012. (Beta) - Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić ocenio je u sredu da bi bilo vrlo štetno ako Skupština Srbija pre konstituisanja novog saziva ne donese neke ranije pripremljene zakone važne za zaštitu prava gradjana.

Poverenik je u saopštenju naglasio veliki značaj usvajanja zakona o opštem upravnom postupku, izmena i dopuna Zakona o zaštitniku gradjana i dopuna Zakona o vanparničnom postupku.

"Usvajanje Izmena i dopuna Zakona o zaštitniku gradjana u ovom trenutku smatram možda najbitnijim. Naime, njihovo neusvajanje bi, u korelaciji s drugim okolnostima, moglo imati za posledicu i blokadu rada ove, sa stanovišta zaštite ljudskih prava, izuzetno značajne institucije", ocenio je Šabić.

Prema njegovim rečima, usvajanje novog zakona o opštem upravnom postupku predstavljalo bi značajan doprinos kvalitetnijem radu velikog broja organa vlasti i efikasnijem ostvarivanju prava gradjana u postupcima pred tim organima.

Taj zakon Evropska komisija, u okviru procesa približavanja Srbije EU, svrstava u sam vrh liste prioriteta, podsetio je Šabić i dodao da je još važnije to što je zakon dugo i ozbiljno pripreman i što je prošao ozbiljnu javnu raspravu.

Usvajanje dopuna Zakona o vanparničnom postupku omogućilo bi rešavanje višegodišnjeg problema "pravno nevidljivih lica" i značajnom broju sugradjana dalo šansu da se oslobode brojnih problema u vezi sa sticanjem isprava o činjenicama identiteta, rekao je Šabić.

Pogledajte još