Tužilaštvo traži 28 godina zatvora za Šešelja

TUŽILAC

Tužilaštvo Haškog tribunala tražilo je za Vojislava Šešelja kaznu zatvora od 28 godina, smatrajući da je njegova krivica za ratne zločine po svih 9 tačaka optužnice dokazana.

Tužilac Matijas Markuzen smatra da pre te kazne Vojislav šešelj treba da odsluži kaznu od 18 meseci za nepoštovanje suda.

Tužilac Markusen je naglasio da je Šešelj zloupotrebio svoj politički položaj da propagira mržnju, prikazujući nesrbe kao "genocidne" i "neljude" koji zaslužuju da budu "proterani svim mogućim sredstvima

ŠEŠELJ

Šešelj je sudsko veće optužio da ga je "sprečilo da izvede dokazni postupak odbrane" i naglasio da njegova reč, kao optuženog, mora da bude posljednja.ne prvi put Šešelj je poručio: "Meni je draže da profesionalno i moralno srozam Haški tribunal, nego da živim".

U ranijim obraćanjima sudijama Šešelj je više puta ponovio da se smrti u haškom tribunalu ili u zatvoru ne boji i da bi to zapravo bila kruna njegove političke karijere jer je njegoiv cilj, između ostalog, da raskrinka taj sud.

Predsedavajući sudija Žan Klod Antoneti rekao je da je sudsko veće bilo velikodušno kada je odobrilo Šešelju deset časova za završnu reč i da se ne seća da je ikada ranije izlaganje trajalo toliko dugo.

OPTUŽNICA :

Lider SRS-a optužen je za zločine protiv čovečnosti - progon nesrba na politikoj, rasnoj i verskoj osnovi, deportaciju i prisilno premeštanje, kao i za kršenje zakona i običaja ratovanja - ubistva, mučenje, okrutno postupanje, bezobzirno razaranje sela ili pustošenje koje nije opravdano vojnom nuždom, uništavanje verskih objekata i pljačkanje javne ili privatne imovine.

Tužilac Markusen je naglasio da je Šešelj "govorom i propagandom mržnje" počinio progon Hrvata iz Vukovara i vojvođanskog sela Hrtkovci.

Ostala zlodela iz optužnice u Zvorniku, Vukovaru, Mostaru, Nevesinju i širem području Sarajeva, Šešelj je, prema rečima tužioca, "podstakao, pomogao i podržao", time što je fizičke počinioce - dobrovoljce SRS-a - regrutovao, indoktrinirao mržnjom prema nesrbima.

ZAJEDNIČKI ZLOČINAČKI PODUHVAT

Tužilac Markusen je naveo da su zločini "šešeljevaca" nad Hrvatima i Muslimanima bili počinjeni u okviru udruženog zločinačkog poduhvata, čiji je cilj bilo stvaranje jedinstvene srpske države na velikim delovima teritorija Hrvatske i BiH, a u kojem je Šešelj učestvovao sa tadašnjim predsednikom Srbije Slobodanom Miloševićem i brojnim političkim, vojnim i policijskim zvaničnicima.

Pogledajte još