Šveđani vole elektronski flert

Više od polovine Šveđana oba pola tvrdi da redovno koristi SMS ili MMS multimedijalne poruke preko mobilnih telefona kao način udvaranja, flertovanja i za zakazivanje sastanaka sa "zainteresovanim osobama".

Kada bi se korišćenje mobilnih telefona i surfovanje po Internetu računalo kao taktika u udvaranju, nalaženju izabranika ili izabranice srca, zakazivanju sastanaka ili samo u jednostavnom izgovaranju neobavezujućih slatkih laži i komplimenata, onda bi Šveđani bili prave nordijske Kazanove, pokazalo je najnovije istraživanje.

Do ovakvih rezultata došli su anketari TeliaSonera Corp, najveće nordijske telekomunikacione kompanije. Prema rezultatima istraživanja, više od 25 odsto ispitanika izjavilo je da za zakazivnje ljubavnih susreta redovno koristi Internet.

Ovi podaci ukazuju da su brojke najviše među nordijskim zemljama, gde korišćenje tehnologije mobilnih telefona najraširenije.

Ali da li su Šveđani najromantičniji ili samo manje lični od svojih suseda, ostaje nejasno. Na ovo pitanje još uvek nemamo odgovor, saopštili su iz marketinga TeliaSonera.

Finci, koji spadaju među najveće svetske proizvođače mobilnih telefona, ali i najveće korisnike, najređe koriste ovu tehnologiju za flertovanje preko SMS ili MMS poruka.

Samo devet odsto Finaca izjavilo je da često koristi mobilne za tu vrstu komunikacije, 67 odsto je reklo da nikada nije ni pokušalo da flertuje ili zakaže ljubavni sastanak mobilnim telefonom, dok 15 odsto povremeno koristi mobilne za udvaranje.

Finci sebe smatraju posebnima kad je reč o korišćenju mobilnih telefona, jer spadaju među najveće proizvođače, pa žele da pokažu da je osnovna namena mobilne telefonije brza razmena kratkih, neophodnih informacija najrazličitijih vrsta, a ponajmanje dugih ljubavnih ubeđivanja - uvereni su Šveđani.

Norvežani su drugi po učestalosti korišćenja SMS i MMS poruka u "ljubavne svrhe", jer je 48 odsto izjavilo da je to uradilo bar jednom. 

U Danskoj taj oblik komunikacije koristi oko 35 odsto stanovništva. Ipak, 16 odsto Danaca je svoje partnere upoznalo on-line, u odnosu na 14 odsto Norvežana.

Anketno pitanje o SMS flertovanju i zakazivanju sastanaka preko Interneta postavljano je "u poverenju", pa su 2.063 ispitane osobe odgovore na pitanja poslale elektronskom poštom.

Švedska agencija obično postavi nekoliko zabavnih pitanja na koje je zadovoljstvo odgovriti, ali je i ustanovila da ona nemaju uticaja na obim proizvodnje uređaja.

Po mišljenju stručnjaka, SMS flertovanje će se u budućnosti dramatično povećavati, jer tempo života i egzistencijalna neizvesnost uzrokuju sve više stresa. Zbog toga jedinke postaju sve usamljenije.

Pomalo virtuelno udvaranje i zakazivanje ljubavnih sastanaka "na neviđeno" za generacije koje dolaze biće nešto sasvim prirodno, zaključili su švedski anketari. 

(FoNet)
STOKHOLM , septembar 2008.

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.