Sanader preko Ježića primio mito?

ZAGREB, 8. marta 2012. (Beta) - Ključni svedok u aferi Ina-MOL Robert Ježić izjavio je u četvrtak u Županijksom sudu u Zagrebu da je bivši premijer Ivo Sanader preko njegovih firmi nameravao da primi 10 miliona evra mita od madjarske naftne kompanije.

Nekadašnji Sanaderov bliski prijatelj u četvrtak ujutro je počeo svedočenje u nastavku sudjenja bivšem premijeru za navodno uzimanje mita od MOL-a za prepuštanje upravljačkih prava u hrvatskoj Ini iz koje je pritom trebalo izdvojiti nerentabilno plinsko poslovanje.

Ježić je rekao da ga je Sanader krajem 2008. pitao da li je moguće organizovati primanje većeg iznosa novca, a tokom 2009. je precizirao da bi trebalo da dobije 10 miliona evra od MOL-a za konsultantske usluge.

Vlasnik "Diokija" kazao je da je sa Sanaderom bio kućni prijatelj i da je on bio jedna o najmoćnijih osoba u Hrvatskoj u to vreme čiji se zahtev ne odbija.

Ježić je dodao da se na njegovo eventualno odbijanje usluge sigurno ne bi gledalo blagonaklono budući da je preduzetnik i vlasnik firme koja zavisi od firmi u državnom vlasništvu.

Svedok je ispričao da je Sanaderu kazao da će se o detaljima prenosa novca konsultovati s kolegama iz Švajcarske, ali da takva transakcija zahteva oko 20 odsto troškova, na šta mu je Sanader navodno odgovorio kako "neće valjda njemu plaćati proviziju".

Pogledajte još