Opozicija kritikuje sporazum Beograda i Prištine

BEOGRAD, 8. marta 2012. (Beta) - Sednica Odbora za Kosovo i Metohiju Skupštine Srbije prekinuta je u četvrtak posle dvočasnovne rasprave jer se predstavnici vlade i tima za pregovore sa Prištinom nisu pojavili kako bi obrazložili dogovor Srbije i Kosova o regionalnom predstavljanju postignut 24. februara.

Predsednik Odbora LJubomir Kragović rekao je da su ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović i šef pregovaračkog tima Beograda Borislav Stefanović nedolazak obrazložili time što Vlada Srbije još nije razmatrala izveštaj o dogovoru sa poslednje runde dijaloga, što je opozicija oštro kritikovala.

Poslanici Demokratske stranke Srbije (DSS), Srpske radikalne stranke (SRS) i Srpske napredne stranke (SNS) naveli su da je nedopustivo da Vlada Srbije šalje svoje predstavnike na jučerašnji skup u Danilovgradu na kojem je bio i predstavnik kosovskih institucija, a da njeni predstavnici, pod izgovorom da još nije razmatran postignut dogovor, ne dodju na sednicu Odbora.

Predstavnici opozicije kritikovali su dogovor o regionalnom predstavljanju Prištine, navodeći da je to korak ka potpunom priznanju nezavisnosti Kosova učinjen radi dobijanja statusa kandidata za članstvo u EU.

Oni su ocenili da su leci koje je Euleks delio na Jarinju i Brnjaku o preregistraciji vozila i korišćenju kosovskih dokumenata od 1. juna, u skladu sa "izdajničkom politikom Borisa Tadića".

Sednica Odbora za Kosovo trebalo bi da bude nastavljena u utorak, 13. marta.

Pogledajte još