Nema demokratije bez poštovanja prava žena

STRAZBUR, 8. marta 2012. (Beta) - Predsednik Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (SE) Žan-Klod Minjon izjavio je povodom Medjunarodnog dana žena da ne može biti demokratije bez poštovanja prava žena.

Minjon je uputio poruku ohrabrenja i podrške svim ženama koje žive u zemljama u kojima se, posle arapskog proleća, radjaju nove demokratije.

"Žene koje su bile u prvim redovima pobune protiv autoritarnih režima, moraju biti u prvim redovima i kada je reč o upravljanju javnim ustanovama, donošenju političkih odluka, moraju biti u mogućnosti da glasaju i da budu izabrane", izjavio je zvaničnik SE.

Minjon je naveo da je učešće žena u političkim projektima koji se radjaju ključni uslov da arapsko proleće preraste u novu eru slobode i pravde, navodi se u saopštenju SE.

"Rodna ravnopravnost treba da bude deo novih ustavnih i zakonskih okvira. Nijedna kultura, vera, ili tradicija ne može služiti kao opravdanje za neravnopravnost medju ljudskim bićima. Iako su pluralizam i ljudska prava parole trenutka, biće potrebno više od reči da se postigne istinska jednakost za koju su se borili i ginuli učesnici protesta", ocenio je Minjon.

Pogledajte još