Do kvaliteta osmišljenom akcijom države

BEOGRAD, 8. marta 2012. (Beta) - Ministar prosvete Žarko Obradović izjavio je u četvrtak da je za poboljšanje kvaliteta i bolje rangiranje univerziteta u Srbiji potrebna osmišljena akcija države kroz povećana ulaganja za univerzitete i naučno - istraživački rad.

Ministar je otvarajući medjunarodnu konferenciju o kvalitetu u visokom obrazovanju u Beogradu rekao da je Srbija na Šangajskoj listi poboljšala svoju poziciju za 600 mesta što je kako je ocenio odličan rezultat.

"Dalje pitanje je da li je ovo krajnji domet poboljšanja, odnosno koliko s obzirom na postojeće uslove i na ograničene mogućnosti, ima prostora za dalje poboljšanje", naveo je Obradović.

Kao glavna ograničenja za poboljšanje kvaliteta visokog obrazovanja koje se u svetskim okvirima meri kroz rangiranje, on je naveo nedovoljna ulaganja za univerzitet, odnosno obrazovanje i za naučno - istraživački rad.

"Rangiranje je nesporno potrebno radi podizanja kvaliteta, povećanja nivoa znanja, razvoja saradnje izmedju univerziteta, profesora, studenata", naveo je on dodajući da je neophodno proširiti postojeće kriterijume za rangiranje.

Pogledajte još