Ko je prvi uhapšeni srpski Anonimus?

Tužilac za visokotehnološki kriminal Branko Stamenković izjavio je u četvrtak uveče da je uhapšena jedna osoba osumnjičena da je član hakerske grupe Anonimusi Srbije (Anonymous Srbija) koja je poslednjih dana oborila nekoliko sajtova državnih organa, među kojima i zvanični sajt Ministarstva pravde.

Stamenković je agenciji Beta rekao da je nakon obaranja sajtova državnih organa, u saradnji Posebnog tužilaštva za visokotehnološki kriminal i Odeljenja policije za tu oblast identifikovani članovi grupe Anonimusi Srbija.

"Došlo je do pretresa stanova i prostorija na odredjenim adresama i do hapšenja jedne osobe. Tokom pretresa nadjeni su obimni dokazi koji ukazuju kako na odgovornost te osobe tako i na postojanje krivičnog dela", precizirao je Stamenković.

On je kazao da je postupak u toku, da se očekuje saslušanje osumnjičenog u policiji i da će tužilaštvo predložiti zadržavanje uhapšenog do sprovođenja kod istražnog sudije.

"Reč je, na osnovu dosadašnjih podataka i saznanja, o krivičnom delu računarska sabotaža za koju je zaprećena kazna do pet godina zatvora", naveo je Stamenković.

Inače, srpski Anonimusi su za 9. mart u 17h zakazali okupljanje u Domu omladine. Detalje saznajte iz pozivnice za događaj Serbian Revolution - Globalna revolucija.

Da li ovo znači da ACTA stiže u Srbiju ili ovaj čin jednostavno predstavlja sprovođenje srpskog zakona?

Beta/N.D.

Pogledajte još