Enciklopedija za geekove (drugi deo)

Bil Gejts – može li biti bogatiji?

U jednom trenutku, vrednost akcija koje je Bil Gejts posedovao u kompaniji Microsoft bila je veća od vrednosti svih britanskih hartija od vrednosti koje su bile u opticaju.

Amerikanci i nasilje

Prosečan Amerikanac na televiziji vidi oko 14.000 nasilnih smrtnih slučajeva pre nego što napuni 14 godina!

Apple - jabuka

Na prvom logotipu Apple-a bio je Isak Njutn, iznad čije glave je svetlela jabuka.

Kakve računar ima veze sa satanom?

Računar „Apple I“, kojeg možemo smatrati „pradedom“ Mac računara, imao je 4 KB RAM memorije, a njegova cena u maloprodaji iznosila je 666,66 dolara. Stiv Voznijak, jedan od suosnivača kompanije, negirao je bilo kakve satanističke konotacije, tvrdeći da je cifra izabrana iz praktičnih i marketinških razloga.

Jabuke i računari
Macintosh računari dobili su ime po sorti jabuka.

Mašina vs koza

Zbog previše korova i trave koja okružuje zgrade kompanijskog sedišta, Google s vremena na vreme iznajmljuje koze koje „obrste problem“.

A gde je logo Google-a?

Sve do 31. marta 2011. godine, kompanijski logo na adresi www.google.com nije bio centriran po sredini strane.

Problem bele strane

U prvim korisničkim testovima za Google pretraživačku mašinu, često se dešavalo da učesnici istraživanja samo sede i gledaju ekran, jer su zbog previše jednostavnog dizajna i belog prostora mislisli da se strana još učitava. Programeri su rešenje našli u postavljanju poruke o autorskim pravima na dno strane (poruka je služila kao signal da je strana učitana).

Da li ste mislili...?

Kada je Google na svom pretraživaču lansirao čuvenu funkciju “Did you mean…”, rezultat je bio duplo veća poseta u roku od svega 24h. Korisnici su funkciju često koristili kao jednostavni spell-checker.

Dve godine ispitivanja potreba

Kada je razvijan servis Gmail, Google je definisao šest različitih tipova korisnika mail usluga. Gmail je bio bio u beta fazi čak dve godine, sve dok kompanija nije pronašla način da zadovolji prohteve svih šest grupa.

Zašto ne bismo radili privatno na poslu?

Google ohrabruje svoje zaposlene da 20 odsto radnog vremena koriste za rad na privatnim projektima. Servisi kakvi su Google News i socijalna mreža Orkut (naročito popularna u Južnoj Americi), rezultat su privatnih projekata razvijanih u radno vreme.

Koliko muškarci koriste mobilne telefone?

Među korisnicima iPhonea ima 53 odsto muškaraca. Među korisnicima Android telefona ima 73 odsto muškaraca.

Proverite koliko tačnih odgovora imate u: Enciklopediji za geekove (prvi deo), saberite sa odgovorima iz drugog dela, i ako je cifra veća od 5, to je već uspeh! Skoro pa dostojno titule Geek-a.

Pogledajte još